Onderstaand een overzicht van de boeken en boekjes die ik (al dan niet samen met anderen) heb geschreven of geredigeerd.
De vallende wethouder (2011). Projectleider / eindredacteur, onderzoek naar de vertrekredenen van onvrijwillig teruggetreden wethouders in de periode 2006-2010, samen met Arno Korsten, Kees Riezebos en Mark van Dam. Evenals bij de burgemeesters (eerder onderzoek 2006, zie hierna) blijkt het ook hier vooral te zitten in ‘diepere’ relatiepatronen.
Meerwaarde van de bestuurskunde (2010). Liber amicorum voor prof.dr. Arno F.A. Korsten. Redactie samen met Wim Derksen, Michiel Herweijer en Pieter de Jong. Bijdragen van 53 bevriende auteurs, merendeels hoogleraren bestuurskunde. Vijf delen: 1) Methodologie en bestuurskunde, 2) Het spraakmakende bestuur, 3) De beleidscyclus, 4) De menselijke factor, 5) Bestuurskracht en organisatie.
Voorbij de hypocratie (2010). Ondertitel: ‘Innovatiekans voor volksvertegenwoordigers en mensen om hen heen’. In nauwe samenwerking met de gemeente Almere. Hypocratie staat in dit boek voor een variant op democratie: politici en ambtenaren die iets anders zeggen dan wat er werkelijk gebeurt. Waarom is en blijft dat zo – door de eeuwen heen? Is daar iets aan te doen? Of heeft het wellicht een functie?
Politieleiderschap (2008). Ondertitel: ‘Verbinding bovenstroom en onderstroom’. Dit boekje schetst de richting waarin leiderschap zich internationaal ontwikkelt en verbindt deze met de wijze van leidinggeven binnen de politieorganisatie. Totstandkoming vanuit onderzoeksproject School voor Politieleiderschap.
Control voor leiders in de praktijk (2008). Ondertitel: ‘4 x in gesprek over control’. Redactie samen met Harry Puts. Verslag van de ervaringen van vier pilotorganisaties (de gemeenten Borsele, Hengelo en Heerhugowaard en de provincie Drenthe) met het vereenvoudigen en verbeteren van planning & control op basis van het boek ‘Control voor leiders’.
Control voor leiders (2007). Ondertitel: ‘Wat doet ú aan het systeem?’ Een bezinning- en ideeënboek voor iedereen die met planning en control (P&C) te maken heeft. Waarom doen mensen lang niet altijd wat je met ze afspreekt? Waarom staat in veel plannen een werkelijkheid die er niet komt? Waarom leveren P&C-systemen zelden de sturingsinformatie die je nodig hebt? Waarom verloopt integraal samenwerken zo moeizaam? Waarom gedragen mensen zich niet overeenkomstig hun competentieprofielen? Waarom helpen development- en cultuurveranderingstrajecten niet?
De vallende burgemeester (2006). Ondertitel: ‘Een onderzoek naar factoren, omstandigheden, patronen en preventie- en interventiemogelijkheden’. Redactie samen met Arno Korsten. Onderzoek, samen met anderen, naar de vertrekredenen van onvrijwillig teruggetreden burgemeesters in de periode 2000-2006. De vertrekredenen blijken vooral te maken te hebben met ‘diepere relatiepatronen’ in het verleden.
Stille waarden (2005). Ondertitel: ‘Een reflectie op overnormering in publiek management’. Uitwerking van mijn intreerede bij de Open Universiteit. Een verklaring ‘waarom het gaat zoals het gaat’ in de praktijk van planning & control. Welke managementcompetenties zouden het tij kunnen keren? En wat zijn de kansen om dat voor elkaar te krijgen?
De staat van de gemeente (2005). Ondertitel: ‘Op weg naar een handzame landelijke gemeentemonitor’. Redactie samen met Arno Korsten, onderzoeksproject samen met anderen. Projectleiding Jan Kerkhof en Jan Fraanje. Voorstel voor een eenvoudige gemeentemonitor die 50 mogelijke ‘burgerindicatoren’ bevat, in combinatie met ‘harde standaardindicatoren’. Later door anderen uitgewerkt tot ‘Waarstaatjegemeente.nl’.
Verbindend leiderschap (2004). Ondertitel: ‘Inspiratie voor leren en veranderen bij de overheid’. Totstandkoming met medewerking van Hans Bekke, Jaap Boonstra en anderen. Leidinggevenden bij de overheid zien zich gesteld voor een ingrijpend proces van leren en veranderen. De traditionele focus op telkens weer nieuwe regels en structuren, instrumenten en beleidsnota’s volstaat niet meer. De 21e eeuw vraagt vernieuwing.
Bedrijfsmatige schijnbewegingen (2002). Ondertitel: ‘Over BBI, verstaffing en waarde-interactionisme’. Verkorte weergave van mijn proefschrift ‘Doorwerking van BBI’. Poging om de inhoud voor een breder publiek beschikbaar en toegankelijk te maken.
Doorwerking van BBI (2002). Ondertitel: ‘Evaluatie van een veranderingsbeweging bij de Nederlandse gemeenten’. Mijn proefschrift. Verzameling en doordenking van al het empirisch materiaal dat er te vinden was over de effectbereiking en gedragsveronderstellingen van BBI ( = het beleids- en beheersinstrumentarium dat nagenoeg alle gemeenten in de jaren ’90 hebben ingevoerd) . Conclusie: er zijn twee gescheiden werelden ontstaan: die van het topmanagement en de staf enerzijds en die van de lijn en de werkvloer anderzijds. Aanbeveling: zoek verbetering niet in perfectionering van techniek, maar begin bij verbetering van interactie op het niveau van onderliggende waarden.
Contextmanagement (2000). Ondertitel: ‘Een nieuw bestuurs- en managementconcept’. Dit boek is een poging tot herijking van de besturingsfilosofie van BBI, vooral de externe en de mensgerichte dimensie. (BBI = het beleids- en beheersinstrumentarium dat nagenoeg alle gemeenten in de jaren ’90 hebben ingevoerd.) Er werden onder meer een bordspel en een poster van gemaakt.